دولت تدبیر و امید بودجه قانونی جشنواره عمار را بلوکهکرد
امروز سینمای ما در قبضه و انحصار یک عده و تعداد افراد خاصی است که اجازه نمیدهند دیگران در فضای آن تنفس کنند. خب جشنواره عمار آمده و به این افراد و تفکراتشان تنه زده است....
پایگاه خبری انصارحزب الله - چند سالی است توسط تعدادی بچه حزب الهی بیادعا روح تازه ای در کالبد نیمه جان سینمای ایران به نام «جشنواره مردمی فیلم عمار» در حال دمیده شدن است. برگزارکنندگان این حرکت ارزشمدارانه به همراه همه مشارکت کنندگان در آن تصمیم گرفتهاند تا قوتی را که در دیدار با مقتدا و رهبرشان گرفتهاند، توشه و زاد راه پر فراز و نشیب پیش رو در مواجهه با جنگ نرم فرهنگی دشمن نمایند.
چه اینکه جشنواره عمار گونه ای متفاوت از جشنوارههایی است که ما در دوران بعد از انقلاب آنها را تجربه کرده ایم. شکل، فرم، ساختار و اهدافی را که این جشنواره دنبال میکند شاید تمایزهای جدی با دیگر نظایر خود(از نظر ظاهری و نه محتوایی) و جشنوارههای روتینی که ما در کشورمان داریم داشته باشد؛ که البته دارد. جشنواره عمار همانطور که از اسمش برمیآید دارد تلاش میکند برای رفتن به سمت هر چه مردمی شدن.
محمد خزاعی دبیر سابق جشنواره فیلم فجر و همچنین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت در گفت وگو با خبرنگار «یالثارات» و درباره ابعاد و موضوعات مطروحه در جشنواره مردمی فیلم عمار میگوید: قطعا جشنواره عمار جشنوارهای است که موضوعات خاصی را که دغدغه سیاستگذاران آن هست را دارد و دنبال میکند. چه اینکه موضوعاتی را که اعلام هم میکند در حوزه انقلاب، دفاع مقدس و موضوعات و جریانات مختلف دیگری از جمله نقد تحرکات برخی جریانات سیاسی، اجتماعی و... بخصوص بعد از فتنه سال ۸۸..
در راستای مردمی کردن جشنوارهها و آوردن آحاد مردم پای کار، جشنواره عمار در حال برداشتن گامهای خوبی است و این را بنده بر اساس تجربه این چندسال بخصوص که توفیق داشته ام در گروه اجرایی چندین جشنواره مختلف حضور داشته باشم؛ ملاحظه میکنم که به نوبه خودش موفقیتهای بسیار زیاد و خوبی را توانسته است کسب کند. اما در کنار این موفقیتها باید برای آینده راهبرد داشته باشد و مسیرش را مشخصتر و هموارتر بکند، سطح کیفی فیلمهایش را بالا ببرد، برنامه ریزیهای جدی بکند تا فیلمهای بهتری را در اختیار و دسترس مردم و مخاطبان قرار بدهد.
ما در حال درگیر کردن مردم برای دیدن فیلمهای ارزشی و نابی که لحظات و دورانهای خاطره انگیز و ماندگاری از انقلاب و تاریخ کشورمان را روایت میکنند، هستیم. قطعا فیلمهایی که گزینش میشوند و برای نمایش و اکران انتخاب میشوند باید از لحاظ کیفی و کمی در سطوح بالاتری نسبت به دورههای قبل برخوردار باشند تا مخاطبین ما را در درازمدت ضمن آشتی دادن با سالنهای سینما به اغنای آنها نیز بپردازد.
این تهیه کننده سینما در ادامه با اشاره بر اینکه توجه و سرمایه گذاری و کمک به فیلمسازها در کنار برگزاری جشنواره میتواند نقش بسزایی را داشته باشد، میافزاید: صرفا برگزاری یک جشنواره و مردمی کردن آن، جدا از اینکه یک موفقیت مهم تلقی میگردد نمیتواند در دراز مدت ما را به سرمنزل مقصود برساند. این مسئلهای است که قطعا متولیان برگزاری و برپایی این جشنواره به آن اذعان و اشراف کامل دارند. و مسلما تلاش خواهند کرد تا یک برنامه ریزی مدون و صحیحی صورت بگیرد تا بتوانند نهادها و سازمانهای مختلف را درگیر آن بکنند؛ تا حداقل این استعدادهای جوان و این استعدادهای ناب و دلسوزی را که در حال فعالیت و تولید در مسیر اهداف نظام و انقلاب هستند را ضمن «حمایت» کردن «هدایت» نموده و آنها را به سرمنزل مقصود برسانند.
وقتی جشنواره عمار در حال رصد استعدادهای کل کشور است و آن جوانی را که در یک شهرستانی در حال تولید فیلمهای خوبی است که دغدغه آن جوان هست و ممکن است نتواند برای عرضه و ارائه اثرش جایی و فضایی هم پیدا بکند، شناسایی و حمایت میکند؛ قطعا این سرمایه گذاری و امکانات را در اختیار چنین جوانها و استعدادهایی گذاشتن، موجب شکل گیری اتفاق میمون و مبارکی میشود که ما در آینده ای نه چندان دور نسلی را داشته باشیم که «نسل فیلمسازهای عماری» باشند.
این بدان معناست که این افراد از خروجی جشنواره عمار ورود پیدا کردهاند به فضای فیلمسازی کشور، همانند تلاشی که جشنواره سینمای جوان در حال انجام آن است. قطعا اگر جشنوارهایی مانند جشنواره مردمی عمار بتوانند به این نقطه برسند که توانایی پرورش و معرفی ۱۰ یا ۱۵ فیلمساز جوان با اندیشهها، نگاهها و دغدغههای متفاوت اما دارای ریشههای مشترک به حوزه فیلمسازی کشور را داشته باشند، مسلم بدانید در ۲۰ سال آینده کشور و در عرصه فرهنگی و سینمایی نقش تعیین کننده و بسزایی خواهند داشت.
تهیه کننده فیلم «قلادههای طلا» در ادامه اظهار میدارد: اگر با این رویکرد و راهبرد توانستیم جلو برویم و برنامهریزی کنیم و در کنار این اقدامات، حمایت مستمر هم صورت بگیرد و بتوانیم ضمن پرورش نیرو آنها را نیز به جامعه فرهنگی و هنری کشورمان معرفی و وارد کنیم؛ در بحبوحه ای که بسیاری از نهادهای انقلابی و فرهنگی ما درگیر مسائل و مباحث سیاسی هستند، این بدان معنی است که ما برای عرصه سینما و فرهنگ «نیروی انقلابی» تربیت کردهایم.
شما زمانی که نگاه میکنید بزرگترین ارگانهای مسئول فرهنگی کشور که وظیفه ذاتی و وجودی شان تدوین و طراحی چنین برنامهها و اقداماتی است بیشتر درگیر مسائل حزبی، جریانی و جناحی هستند - که مهلک ترین ضربات را در سالیان اخیر بر پیکره فرهنگی وارد کردهاند - جشنواره عمار جریان و حرکتی فرهنگی است که راه خودش را برای تولیدات انقلابی و جدید پیدا کرده است. تفاوت این جشنواره با دیگر جشنوارهها در این است که دوستان فعال در آن دغدغه مند هستند و یک نوع آرمان و هدف مشترک این افراد را در کنار یکدیگر جمع کرده است، نه پول و جایزه و مرده باد و زنده بادهای سیاسی و حزبی و...
وی در ادامه درباره خصوصیات و مولفههای ویژه جشنواره مردمی فیلم عمار تاکید میکند: این جشنواره(عمار) و جشنواره فیلم دفاع مقدس که در حال توسعهاندیشههای خودشانند تنها جشنوارههایی هستند که آثار و تولیداتشان را به میان مردمی میبرند که طی سالهای اخیر از سینما فاصله گرفتهاند. به طور مثال کسانی که مینشینند و فیلمهای جشنواره عمار را میبینند قطعا بسیاری از آنها جزو قشر متدین و مذهبی جامعه هستند. بسیاری از مخاطبان و تماشاگران آثار حاضر در جشنواره عمار جزو لایههای مختلفی از جامعه ما هستند که به هر دلیلی یا تمایلی به سینما رفتن ندارند و یا اینکه امکان تماشای فیلم را ندارند(همانند اقشار مختلف مردم شریف روستاها و شهرهای بسیار کوچک اقصی نقاط کشور پهناورمان).
دبیر سابق جشنواره فیلم فجر در ادامه با ذکر این مسئله که اگر مخاطبانتان حضور ذهن داشته باشند و سنشان هم قد بدهد ما در سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب و به تعبیری دهه ۶۰ بسیاری از فیلمها را در مساجد نمایش میدادیم، ادامه میدهد: در حقیقت میتوان گفت اقدام جشنواره عمار به نوعی تداعی کننده اقدامات اوایل انقلاب است که دوباره زنده شده است. به یمن آن تحرکات خیلی از بچههای مساجد در آن زمان به سینما علاقمند شده و وارد جرگه فیلمسازی کشور شدند. این اقدام جشنواره عمار که تداعی کننده آن ایام پرخاطره است به وجود آمدن و شکل گرفتنش ضرورت امروز جامعه بوده که الحمدلله پایه گذاری شده است.
برخی از جشنوارهای ما الگوی کاملی از نمونههای غربی شان هستند و بر اساس فرم و ساختاری است که در غرب درحال برگزاری است. اما بعضیها به دنبال یکسری نوآوریها و بدایع هستند که بتوانند در مسیر انقلاب و اهداف نظام گام بردارند؛ مثل همین جشنواره عمار که شاهد برگزاری آن هستیم.
ما اگر مدعی میشویم که به تبع انقلاب اسلامی که در کشور صورت گرفته باید چارچوب همه چیز اسلامی و مشخص باشد، لازم است ضمن داشتن قوانین اسلامی، چیزهای دیگری مثل معماری اسلامی، فیلمهای اسلامی و فرهنگ و هنر اسلامی نیز باید داشته باشیم؛ چرا که با چنین داشتههایی است که ما تبدیل به الگوی دیگر کشورها میشویم؛ اما وقتی که ما موفقیتی در این زمینه به دست نیاوریم و با کپی برداری و گرته برداری کارها و مسائل مان را رفع و رجوع کردیم نشان دهنده این است که ما نتوانسته ایم از منبع پربرکت و متنوعی مثل اسلام استفاده درست بکنیم.
خزاعی در پایان صحبتهایش درباره مسئله دیدار عوامل، دست اندرکاران و منتخبان جشنواره عمار با مقام معظم رهبری و تاثیر چنین حرکتی در روحیه و روند جشنواره عمار، میگوید: وقتی کسی در سطح مقام معظم رهبری به یک جشنواره نوپا و تازه شکل گرفته عنایت و توجه اینچنینی نشان میدهند، موید این مطلب است که جشنواره در حال حرکت در مسیر درست و خوبی است.
بنده با مسئولان اصلی این جشنواره آشنایی نزدیکی دارم و میدانم که بدون داشتن کمترین چشمداشتی به دنبال یافتن و پرورش استعدادهای بکر و جوانهایی با تفکر و ظرفیتهای خوب و تازه به منظور اعتلا و پیشرفت در عرصه فرهنگ و هنر انقلاب هستند.
اینجا لازم است یک حقیقتی را بگویم و آن اینکه شما ببینید چند درصد از افرادی که در حال وارد شدن به جریان فیلمسازی کشور هستند به طور واقعی دغدغه انقلاب و ارزشهای نظام را دارند؟ بسیاری از فیلمسازهای تازه کار در همان ابتدا با فعالیتهای مخالف ارزشهای نظام، کارشان را شروع میکنند! بنابراین ضرورت و خلأ وجودی چنین حرکتها و اتفاقاتی(مثل برپایی جشنواره عمار) در کشورمان بسیار محسوس و قابل درک و فهم است. اکنون و در فضایی که مباحث فرهنگی قربانی نگاههای جریانی و جناحی است، حرکتهایی مثل جشنواره عمار بارقههای امید به آینده را در دلهای دلسوزان و علاقمندان به انقلاب و نظام متولد میکند که امیدوارم استمرار داشته باشد.
حجتالاسلام نصرالله پژمانفر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز درباره شاخصهها و وجوه متمایزکننده جشنواره مردمی فیلم عمار از دیگر جشنوارهها میگوید: اساسا مسیر جشنوارهها باید به سمتی باشد که تولیدات ما را در بخش خصوصی بتواند افزایش بدهد. آن چیزی که امروز در بحث تولید در ارشاد یا جاهای دیگر در حال اتفاق است تولیداتی است که صفر تا صدش را دولت حمایت میکند و به همین دلیل است که آسیبهای فراوانی به وجود آمدهاند. جشنواره مردمی فیلم عمار گمان میکنم تنها جشنوارهای است که واقعا و به صورت مردمی در حال برپایی است که در عین حال توانسته است نوآوریهای زیادی را هم خلق کرده و به وجود بیاورد.
اولین نوآوری جشنواره عمار این است که در سطح فراخوان و همه افرادی که دارای آثار یا اثری هستند بتوانند به این جشنواره ورود پیدا بکنند و آثارشان را در معرض انتقاد، تحلیل و بررسی دیگران قرار بدهند. مسئله دوم و به عیارتی بهتر دومین ویژگی و مولفه این است که سطح گسترده ای را جشنواره عمار در بین مخاطبین ایجاد کرده است که یک حرکت و اقدام بسیار ممتازی است که ما در دیگر جشنوارهها حتی در جشنواره فیلم فجر هم مشاهده نمیکنیم.
مولفه و نوآوری سوم این است که از فضای رسمی سینما عبور کرده و حتی برود در مساجد، حوزههای علمیه، شهرها و روستاهای کوچک و بزرگی که جشنوارهها هیچ نوع ورودی نداشتهاند. جشنواره عمار توانسته است در میان آنها حضور پیدا بکند و بتواند آن فضای جشنواره ای را هم به آن فضاها و مکانها ببرد.
این نماینده مجلس درباره نوآوری و مولفه مهم دیگر جشنواره عمار اظهار میدارد: شاخصه و بدعت خوب دیگر جشنواره عمار این است که این جشنواره توانسته است فرصتی ایجاد بکند تا بسیاری از پیامهای انقلاب اسلامی ما را که در یک فضای محدودی قرار گرفتهاند، فرصت مطرح شدن پیدا بکنند. امروز سینمای ما در قبضه و انحصار یک عده و تعداد افراد خاصی است که اجازه نمیدهند دیگران در فضای آن تنفس کنند. خب جشنواره عمار آمده و به این افراد و تفکراتشان تنه زده است و فرصت خوبی را در اختیار تعدادی جوان تازه کار اما خلاّقی که به تازگی پای در این راه گذاشتهاند و دیگر مرعوب جریانهای خاص سینمایی نیستند،قرار داده است و برایشان فرصت بروز و ظهور ایجاد کرده است.
اما این را هم باید عرض کنم که فقط دیکته ننوشته است که غلط ندارد و جشنواره عمار هم به عنوان یک جشنواره ای که تازه کارش را شروع کرده است ممکن است همراه با کاستیها، ایرادات و اشکالاتی باشند که البته خوشبختانه مسئولان و دست اندرکاران برپایی آن از پذیرفتن آنها هم طفره نمیروند و شجاعانه آنها را میپذیرند.
پژمانفر درباره چشم انداز و آینده جشنواره عمار میگوید: اگر جشنواره عمار بتواند این ترازهای مثبت و خوبش را حفظ کرده و با یک شدت و حدتی در حوزه توسعه کمی و کیفی روبه جلو برود، بنده این امید را دارم که جشنواره عمار بتواند یک جشنواره در تراز عنوان و نام جمهوری اسلامی را در سالهای آینده برگزار کند و افتخاری برای سینمای انقلاب اسلامی باشد.
همچنین این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس بااشاره به تاثیر دیدار با مقام معظم رهبری در استوار کردن گامهای مسئولان برگزاری جشنواره جهت برداشتن قدمهای بلند و البته مستحکم بعدی، اظهار میدارد: این بچههایی که ممکن است وقتی به درون سینماگران میرفتند کسانی از آن افراد سینماگر شاید آنها را قبول هم نداشتد! خدمت مقام معظم رهبری میرسند و ایشان با آغوش باز پذیرای آنها میشوند و حتی به رغم مشغله بسیار زیادشان چندین ساعت را به شنیدن صحبتها و گزارشهای آنها اختصاص میدهند! این نشان میدهد که ایشان راه را برای سینمای انقلاب اسلامی همین مسیر میدانند.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که وظیفه وزارتخانههایی همانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که باید بر اساس وظیفه ذاتی و وجودی شان متولی اصلی و دستگاه پاسخگوی نیازها و مباحث فرهنگی و هنری کشور و نظام باشند در مواجهه با جشنواره عمار چیست، میگوید: ما سال گذشته و در مجلس یک رقمی را برای سال ۹۲ یعنی همین امسال و برای چهارمین دوره جشنواره عمار که در جال برگزاری است پیش بینی کردیم که متاسفانه تاکنون این رقم توسط دولت و مشخصا وزارت ارشاد در اختیار این جشنواره قرار نگرفته است(!) البته ما امیدواریم که دوستان مان در دولت تلاش بکنند این رقمی که لازم هست در اختیار مسئولان جشنواره عمار قرار بگیرد و حتما به آنها پرداخت شود. این بودجه دارای تایید و مصوبه مجلس محترم شورای اسلامی است. ما در حدود ۴ میلیارد تومان را برای این جشنواره در بودجه ۹۲ پیش بینی کردیم که قرار بوده در سال جاری و بر اساس تخصیصی که نسبت به دیگر بخشها صورت میگیرد مقداری از آن مبلغ را بر همان اساس در اختیار جشنواره عمار قرار بدهند که امیدواریم هرچه زودتر این مهم عملی گردد.
حجت الاسلام سید مرتضی حسینی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز با تاکید بر اینکه «جشنواره مردمی فیلم عمار» یک حرکت نو و در عین حال حرکتی بود که سالهای سال جایش خالی بود، میافزید: در میان مسائل مرتبط با مباحث انقلاب اسلامی هر حرکتی که یک پیوندی با تفکرات و اقدامات غربی در خودش داشته نتوانسته است که برای نظام، مردم و انقلاب موفقیت چندانی در پی داشته باشد. سینما نیز به دلیل اینکه خاستگاهی غربی دارد ماهیتی غیر انقلابی دارد، اما میتوان اقدام مسئولان عمار را به نوعی در راستای مصادره به مطلوب کردن یک تکنیک و فناوری غربی در راه توسعه و تبیین اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی و انقلاب ارزشمند مردم کشورمان به منظور اهتزار پرچم اسلام و ارزشهای اسلامی بر بلندای قلل متنوع فرهنگ و هنر تعبیر و ترجمه کرد.
ببینید در همه کشورهای دنیا یک ساختار نظامی وجود دارد به نام ارتش که وظایف خاص خودش را دارد اما در کشور ما به یمن تفکرات و اعتقادات انقلابی و اسلامی در کنار نیروهای وفاردار، مومن و انقلابی ارتش، یک نیروی جدیدی با عنوان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز تشکیل شده است که در هیچ کجای جهان نمونه ندارد که این دو نیرو به عنوان بازوان توانمند کشور و نظام اسلامی مان در دفاع از کیان و ناموس و حیثیت اسلامی و انقلابی کشورمان همیشه آماده جانفشانی و فداکاری بوده و هستند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه اظهار میدارد: به نظر بنده جوشش و تشکیل جریان فکری و فرهنگی انقلابی ذیل عنوان و پرچم «جشنواره مردمی فیلم عمار» به نوعی خوش فکری و سلیقه مند بودن فرزندان این آب و خاک در جریان نبرد با دشمن در جبهه جنگ نرم و جلوگیری از شبیخون فرهنگی آنهاست.
نکته بسیار مهمی که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که تعهد و تخصص را باید به صورت یکجا و در کنار یکدیگر به کار بگیریم تا بتوانیم در تمامی عرصهها موفق و پیروز گردیم و مسئولان جشنواره عمار- همانطور که تا کنون نشان دادهاند- باید بر این سیاق و طریق حرکت نماید.
نکته دیگر اینکه اگر میخواهیم جشنواره عمار بتواند در مقابل جریانهای مخالف و معاند نظام قد علم کرده و برای آنها حریف قدری باشد باید به فکر راهبرد بلندمدت با در نظر گرفتن و ترسیم افقهای بالاتر و رفیع تر و نیز طرحریزی و آینده نگری عالمانه با بهره گیری از مولفههای مهمی مثل تخصص و تعهد باشیم.
نکته مهم دیگری که در اینجا تذکار آن ضروری بلکه حیاتی است اینکه تمام افراد اعم از همکاران ما در کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و دیگر مناصب و مسئولیتها که به نوعی دغدغه مند و دلسوز ارزشها و اهداف نظام و انقلاب هستند، لازم است که برای تشریک مساعی و هم افزایی بیشتر جهت بهتر کردن فضای کمی و کیفی جشنواره عمار، به میدان بیایند. چه اینکه این حرکتی که توسط جریان جشنواره عمار آغاز شده است به شدت مورد هجمه و حقنه جریانات شبه روشنفکری است.
با توجه به جمیع جهات به نظر میرسد باید همه جریاناتی که مدعای اندک دلبستگی به انقلاب و نظام را دارند، صرف نظر از هر توان و توشهای، وظیفهشان است که پای کار بیایند و با تبعیت و تأسی از مقام معظم رهبری در حمایت این حرکت نوپا اما سرشار از امید، از انجام کمترین حمایتی فروگذار نباشند.
منبع:هفته نامه یالثارات الحسین(ع)